For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Accu

Een accu in de auto zorgt voor de elektrische energievoorziening. De belangrijkste functie is het starten van de auto. Door de contactsleutel in het contactslot te draaien zal de accu stroom afgeven aan de startmotor. De startmotor gaat draaien en zorgt ervoor dat de motor aanslaat. Een gekoppelde dynamo zorgt ervoor dat de accu tijdens het rijden oplaad. Als de dynamo te weinig stroom levert zorgt de accu ervoor dat alle elektronische processen in de auto blijven functioneren.

Door het gebruik van stroom zal de accu langzaam minder goed gaan werken. Roestvorming op interne onderdelen heeft ook een negatieve invloed op de levensduur. Dit zal opvallen doordat de startmotor minder snel zal aanslaan. Bij gewoon gebruik gaat een accu ongeveer zes jaar mee. Is een auto gebruik om voornamelijk kleine stukken te rijden dan zal de accu eerder aan vervanging toe zijn.

De meeste auto’s zijn voorzien van een 12 volt accu. Inwendig bestaat een accu uit een serie gekoppelde cellen met positief en negatief geladen platen. De platen zijn ondergedompeld in accuzuur, een elektrolyt. Hierdoor ontstaat de gewenste stroomspanning. De grootte van de elektrische spanning, de ampère, is verschillend voor ieder type auto. Autoaccu’s zijn verkrijgbaar tussen de 40 en 110 ampère.

Een accu kan snel leeglopen als de auto stroom gebruikt zonder bij te laden. Vooral het laten branden van de verlichting is een veelvoorkomende reden. Gelukkig is de accu eenvoudig opnieuw op te laden door een andere auto met startkabels. Sluit de startkabels aan op de plus- en minpolen van de accu en start de hulpauto. Zorg ervoor dat de lichten aanstaan omdat dit ervoor zorgt dat er geen piekspanning zal ontstaan. De motor van de auto met de lege accu kan nu worden gestart. Door minimaal 20 minuten te rijden zal de accu voldoende door de dynamo zijn opgeladen en werkt weer normaal.

Een accu is zelf in een eenvoudige auto te monteren. Het motormanagement in moderne wagens met veel elektronica kan van slag raken tijdens het wisselen van een accu. Het risico bestaat dat de auto de autosleutel niet meer herkend of dat bepaalde elektronische functies niet goed meer werken. Laat de accu in dit geval bij een dealergarage verwisselen.

Top