For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

De APK, afkorting van Algemene Periodieke Controle is een verplichte keuring voor auto’s. Een auto met een benzinemotor krijgt na het vierde jaar van toelating de eerste keuring. Vervolgens twee keer om de 2 jaar en na het achtste jaar een jaarlijks keuring. Auto’s met een diesel- of LPG motor krijgen na drie jaar ieder jaar een keuring. De auto mag alleen worden gekeurd door een APK-keurmeester bij een APK-garage.

Het doel van de APK is een controle of de auto nog voldoet aan de wettelijke milieu- en veiligheidseisen. Na de keuring maakt de keurmeester een rapport op. Een goedgekeurde auto mag weer een jaar rijden op de openbare weg. Bij een afgekeurde auto moet er eerst een reparatie plaatsvinden voordat de auto weer mag worden gebruikt. Adviespunten zijn geen reden om een auto af te keuren maar geven wel aan waar de zwakke plekken zitten waardoor reparatie op (korte) termijn noodzakelijk is.

De keuring bestaat uit verschillende onderdelen. Voor de verkeersveiligheid is er controle van de wielophanging, schokbrekers, remmen, stuurinrichting, verlichting en de carrosserie. De hoeveelheid uitstoot van uitlaatgassen moeten binnen de normen vallen om het milieu niet onnodig te belasten. Via een controle van de kilometerstand, vervoersbewijs, gebruikte brandstof en identificatienummer van de auto wordt gekeken of gegevens van de auto kloppen.

De eigenaar van de auto krijgt zes weken voor de vervaldatum een herinnering van de RDW. De eigenaar is zelf verantwoordelijk om een afspraak voor de keuring te maken. Door de auto niet op tijd te laten keuren riskeert de eigenaar een flinke boete. Een ongekeurde of niet goedgekeurde auto mag niet worden gebruikt. Bij een ongeval zal de verzekering bepalen dat de auto niet verzekerd is waardoor de kosten flink kunnen oplopen. Een niet gebruikt voertuig mag nog twee maanden na het verlopen van de APK op de openbare weg stil staan. Het is toegestaan om de auto te schorsen waardoor er geen keuring verplicht is, maar dit voertuig mag zich dan niet op de openbare weg bevinden.

Top