For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Distributieriem vervangen

Distributieriem vervangen

Een distributieriem is onderdeel van het motorblok. Het is een getande riem die zorgt voor de overbrenging tussen de krukas en de nokkenassen. De nokkenas laat de cilinderkleppen op het juiste moment open en dicht gaan. Zonder distributieriem kan een auto niet rijden. Er zijn merken of typen auto’s zonder distributieriem. Ze maken dan gebruik van een ketting of tandwielen.

Door het gebruik slijt de riem waardoor het gevaar bestaat dat de riem breekt. Dit geeft bijna in alle gevallen zeer grote schade aan het motorblok waardoor een kostbare reparatie nodig zal zijn. Een distributieriem gaat, afhankelijk van het type auto, ongeveer 60.000 tot 120.000 kilometer mee. Het is daardoor belangrijk om de riem tijdig te laten vervangen. Een auto met heel weinig kilometers op de teller moet ook worden gecontroleerd omdat de riem van rubber is gemaakt. Hier kunnen kleine scheurtjes in ontstaan.

In het onderhoudsboekje moet staan wanneer de riem voor de laatste keer is vervangen. Behalve de datum zal ook de kilometerstand genoteerd zijn. Soms is het genoteerd op een sticker onder de motorkap. Als de gegevens niet vindbaar zijn is het verstandig om bij een vakgarage de staat van de distributieriem te laten beoordelen.

Tijdens de reparatie zullen de waterpomp, spanrollen en omkeerrollen vaak gelijktijdig worden vervangen. Deze onderdelen slijten ook en door ze tegelijk te vervangen is er geen risico dat de motor nog een keer gedemonteerd moet woerden om de onderdelen te bereiken.

Het vervangen van de distributieriem is een kostbare reparatie. De riem is niet eenvoudig te bereiken. Om het geheel te bereiken moeten veel onderdelen van de motor worden gedemonteerd zoals de krukaspoeli, multiriemen, luchtfilterhuis en stofkappen. Hier gaat veel tijd in zitten waardoor de kosten oplopen. Het maakt de reparatie een klus voor een vakman en vakgarage. Tijdens de werkzaamheden moeten verschillende markeringen en merktekens precies op de juiste plaats staan. Ook de spanning op de riem moet goed zijn om de juiste werking te garanderen.

Top