For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Elektronische diagnose

Elektronische diagnose

Moderne auto’s zijn tegenwoordig complex gebouwd en zitten vol met sensoren, elektronische ondersteuning en een boordcomputer om alle processen optimaal te laten verlopen. Moderne auto’s kunnen al een melding krijgen als de bandenspanning te laag is, maar ook als een veiligheidssysteem niet naar behoren werkt. Deze elektronica heeft veel voordelen voor de veiligheid en zuinigheid van een auto maar is door de complexiteit wel extra gevoelig voor (elektronische) storingen.

Een moderne monteur kijkt niet direct naar de auto, maar sluit deze eerst aan op een computer om met behulp van diagnostische software de conditie van de auto in kaart te brengen. Hierdoor is de locatie van een storing snel te vinden en kan de klant geïnformeerd worden over de voorgestelde reparaties. Een volledige diagnose zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Eventuele kleine gebreken komen zo snel aan het licht. Een diagnose op maat is gebruikelijk als de klacht al in een bepaalde richting wijst zoals een hapering in de motor.

Het uitlezen van de diagnose is werk voor een specialist. De garage moet de beschikkling hebben over de juiste apparatuur om de computers uit te lezen waarbij de software geschikt moet zijn voor vele merken auto’s en hun afzonderlijke modellen. Met moderne apparatuur heeft de garage online toegang tot den storingsbibliotheek van een autofabrikant. De diagnose is hierdoor nog sneller en nog gedetailleerder te stellen, wat weer voordelig is voor de reparatiekosten voor de klant. Voorheen was deze apparatuur voorbehouden aan een merkgarage. Tegenwoordig beschikt een allround vakgarage ook over de geschikte apparatuur.

Het uitlezen gaat eenvoudig door het aansluiten van de diagnose stekker. Deze zit meestal onder de motorkap of onder het dashboard. Gevonden storingen worden opgeslagen in de vorm van een code. Deze code heeft betrekking op een onderdeel of soms zelfs de oorzaak van de storing. Het zoekgebied zal in alle gevallen aanzienlijk worden verkleint.

Top