For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Remmen

De remmen zijn een belangrijk onderdeel voor de veiligheid van een auto. Ze moeten goed functioneren bij normaal gebruik maar ook de auto snel tot stilstand brengen bij een noodstop. Alle auto’s die in Nederland rondrijden beschikken over schijfremmen aan de voorwielen. Veel met name kleinere modellen auto’s zijn uitgevoerd met trommelremmen aan de achterwielen. Trommelremmen zijn goedkoper als schijfremmen waardoor fabrikanten de auto goedkoper kunnen produceren. Een trommelrem kan ook de functie van handrem op zich nemen. Bij auto’s met schijfremmen voor en achter is er een apart handrem noodzakelijk. Als een auto remt dan zal de remkracht voor 70 tot 80% door de voorremmen plaatsvinden. Dit is de reden dat voorremmen altijd sneller slijten.

Als de bestuurder het rempedaal indrukt oefent een zuiger in de hoofdremcilinder druk uit op de remvloeistof. Hierdoor zal de wielremcilinder druk uitoefenen op de zuigers van de remblokken die hierdoor tegen de remschijven aan worden gedrukt. Een defect aan de remleiding zal de remfunctie sterk negatief beïnvloeden. Dit is herkenbaar als de remmen plotsklaps flink minder goed functioneren.

Door slijtage van de remblokken ontstaat er minder wrijving met de remschijven. Remmen slijten gelijkmatig waardoor de bestuurder vaak niet door heeft dat de remkracht van zijn auto afneemt. De eerste tekenen van gevorderde slijtage is een piepend of schurend geluid tijdens het remmen. Dit wordt veroorzaakt doordat de remblokken of remvoering versleten is. Als de bestuurder de rem harder of dieper moet intrappen dan is dit ook een teken van slijtage. Moderne wagens zijn soms voorzien van een indicatoren waardoor er een waarschuwingslampje gaat branden als de remmen niet meer goed functioneren.

Door het slijten van de remmen ontstaat er remslijpsel. Dit kan zich gaan ophopen in de rem of op de velgen. Dit fijne stof kan gaan inwerken waardoor het materiaal achteruit zal gaan. Door de remmen bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt te laten reinigen zal de ophoping niet te groot zijn. De remblokken zijn voorzien van een indicatierichel. Hierdoor is de mate van slijtage eenvoudig in de garage af te lezen.

Top